Maandag 27 september 2010, Nijmegen
Nummer 5, jaargang 7

NSRV Obelix 1 - Oemoemenoe

Nico Veling, Nijmegen - Na precies 10 jaar competitie spelen voor Obelix was het afgelopen zondag, voorlopig, mijn laatste wedstrijd in het Groen-Gele (en zwart tegenwoordig). Ik verhuis namelijk naar Mannheim, om na een jaar werkeloosheid eindelijk weer eens te werken voor mijn geld. Gezien het feit dat ik al die jaren nog nooit een stukje heb geschreven voor de Idefix of voor de nieuwsbrief, leek mij dit wel een goede gelegenheid.

Om de overgang niet al te schokkend te maken was het allemaal weer goed geregeld en wisten de wapsen dat we thuis speelden en was de ref netjes op tijd. De tegenstander, Oemoemenoe, waren vorig jaar uit de 1e klasse gedegradeerd en zijn dus een tegenstander die je niet moet onderschatten. Er werd al wat gefluisterd over zeer mobiele lopers in hun lijn, een waarschuwing die later gebaseerd bleek op niet te onderschatten kwaliteiten van de 2e centre. Hoe de eerste helft precies gelopen kan ik me nu al niet meer herinneren (en dit is een van de redenen dat ik nooit dit soort stukjes schrijf), ook al wist ik dat ik een stukje moest schrijven. Obelix kwam sterk uit de startblokken en zette gelijk druk vanaf de kick-off (of niet dat weet ik dus niet meer, maar dit klinkt wel leuk). We hadden zeker grote delen van de helft het betere van het spel, maar helaas konden we het overwicht niet omzetten in tries en een penalty belandde op de paal.

In de tweede helft bleef Obelix hard werken, wat uiteindelijk resulteerd in een mooie try van no8 Ben van den Brand na een pick-up uit een scrum (die praktisch heel de wedstrijd door obelix gedomineerd werd). En nog een try (ik weet niet meer van wie, ik zei toch dat ik hier slecht in was en het vrouwtje dat hier in dit internetcafe aan het schreeuwen is in het russisch kan me ook niet verder helpen. Dat is toch een nadeel van het in Duitsland opschrijven) zorgde voor een 14-0 stand en uitzicht op een mooie overwinning. Overijverige flankers werden echter niet op prijs gesteld door onze referee (OK de tackle was een beetje hoog, maar de tegenstander dook naar beneden toch?) en dit zorgde ervoor dat we voor 10 minuten met 14 man verder moesten. Dit kadootje liet Oemoemenoe niet liggen en ze wisten al snel gebruik te maken van de man meer door een derde rij beweging vanuit de scrum. 14-7. Met vernieuwd vertrouwen gingen de Zeeuwen opnieuw in de aanval en een vernietigende run van de tweede center leverde nog een try op. 14-14. Obelix had tussendoor nog een tweetal kansen op een penalty die nipt mis gingen. Goede druk van onze nieuwe tweede center Lucas leverde bijna een try op maar door een hoge tackle liet hij de bal vallen en werd het een 22 drop-out. Nadat de sinbin voorbij was, voorkwam de scrum-half van Oemoemene een snelle penalty wat hem een extra 10 minuten rust op leverde. Helaas kon Obelix niet profiteren van de man meer situatie en kwamen we verder niet tot scoren. Helaas konden we ook het gelijkspel niet behouden en wist Oemoemenoe weer te scoren na enkele gemiste tackles aan onze zijde. Dit leverde een zeer zure eindstand van 14-21 op. Het is jammer op deze manier afscheid te nemen, dus moet ik bij oud tegen jong toch mijn best doen om mijn voorlopig laatste jaar bij Obelix af te sluiten met een overwinning (trouwens oud wint toch wel dus dat moet wel goed komen ;)).
Ik ga nu op zoek naar een nieuwe club in Heidelberg (er zitten daar 5 clubs waarvan er 4 ereklasse spelen in een stad zo groot als Nijmegen, dus dat moet wel lukken), maar ik zal Obelix toch wel echt gaan missen. Heren en Dames bedankt voor alle mooie tijden de afgelopen jaren.

Oemoemenoe - Ladybugs

Zondag 26 september was het dan eindelijk zo ver: de eerste competitiewedstrijd van de Ladybugs dit seizoen en dan meteen een wedstrijd in het verre Middelburg. Koffie, thee, broodjes en ander lekkers werd mee de bus in genomen en zo konden de enthousiaste supporters en speelsters op weg. Helaas zijn een aantal Obelix dames nog steeds geblesseerd, maar er moest ook aangemoedigd worden.

Na een lange maar gezellige heenreis werd uiteindelijk een parkeerplekje gevonden voor de bus (inclusief modder). Na een inspectie van het clubhuis van Oemoemenoe was het tijd voor de warming- up, die door de supporters vanuit de skybox werd bekeken.

De wedstrijd begon wat onwennig, wat niet zo verwonderlijk was omdat er heel wat nieuwe dames meededen en er nog niet zoveel samen gespeeld is. Binnen enkele minuten stond dan ook de eerste try voor Oemoemenoe op het bord. Dit maakte de Ladybugs dames wel wakker, en daarna werd er goed gespeeld.

Vooral de voorwaartsen waren duidelijk sterker, tot grote ergernis van de Middelburgse coach die langs de zijlijn helemaal tekeer ging. Rucks, mauls , line-outs, scrums... velen werden gewonnen door het combinatieteam van speelsters uit Wageningen, Doetinchem, Bemmel en Nijmegen.

Dat de Oemoemenoe- speelsters er moeite mee hadden bleek uit het vaak vuile spel en de fouten die gemaakt werden. Helaas was de scheidsrechter niet helemaal wakker, waardoor veel fouten onbestraft bleven. Voor de rust werd door Oemoemenoe nog 1 try gedrukt, het was duidelijk dat dit team al een aantal jaar samenspeelt.

Na de rust scoorde Christel namens de Ladybugs de eerste try, zodat de hatelijke nul van het scoreformulier verdween. Oemoemenoe moest steeds meer moeite doen om terrein te winnen, en de Ladybugs kwamen steeds vaker in de buurt van de trylijn. Dit werd uiteindelijk ook beloond, met een penaltytry en de conversie werd zeer overtuigend benut door Marleen.

De hele wedstrijd speelden de Ladybugs met 1 vrouw minder, en vooral tegen het einde van de wedstrijd werd het duidelijk dat het een zware wedstrijd was. Maar gelukkig was ook de tegenstander vermoeid en konden zij de meeste conversies niet benutten, waardoor de stand uiteindelijk 27- 12 is geworden.

Het was een goede wedstrijd en erg leuk om naar te kijken. We gaan de komende tijd hard aan de verbeterpunten werken. Dit was een goede test en aangezien het een kwalificatiewedstrijd was is de score niet van belang. Ons doel is: uitkomen in de laagste klasse, zodat we lekker kunnen rugbyen en veel ervaring op kunnen doen.

Wist je dat:
· Er veel verschillende sokken op het veld te spotten waren.
· Manon heel veel spekjes in haar mond kan stoppen... en ze er even hard weer uitkomen.
· Doke zomaar 45 euro in haar rokzak vond
· Jannie helemaal los ging op de terugweg
· Auke van alle gemakken is voorzien en ons goed heeft verzorgd!
· Kelnersmessen het beste bewaard kunnen worden in bh's
· Filefirten best leuk is en we daarom binnenkort allemaal een date hebben met Snelweg 1, 2 en 3.
· Er goede dansmoves zijn vertoond in de bus
· 90's request daaraan heeft meegeholpen
· Er ook goed is gezongen, ook al waren er geen cantusbundels in de bus

Hekkelman Advocaten & Notarissen

Agenda

Zondag 3 oktober 2010
NSRV Obelix I - Oysters 1
13.00 uur, kick-off @ Staddijk

Zondag 10 oktober 2010
LSRG 1 - NSRV Obelix I
14.30 uur, kick-off

MMRC 2- NSRV Obelix II
14.30 uur, kick-off

Ladybugs - Greate Trien/Feanster
12.30 uur, kick-off @ Bemmel

Tarantula - Obelix II

Joris Kroezen, Nijmegen - We schrijven zondag 26 september. De heeren van Obelix II verzamelden zich om 12.15 uur op het station. Gelukkig was er geen regen, de zon scheen zo nu en dan een beetje en er heerste een ontspannen sfeer. In de bus op weg naar Tilburg werd deze gemoedelijk stemming nog even zo vrolijk doorgezet. Nieuwe mogelijke codes werden zo nog eens doorgenomen waaronder "de Olifant" en iets met "sterren en vingers" of zoiets.....

Eenmaal op de plaats van bestemming werd duidelijk dat de aanvangstijd werd verzet. Dit betekende een lekkere lange warming-up voor de "Golden Boys" uit het Nijmeegse en na een kleine vijftien line-outs was het dan zover: "Prepare for battle!"

Na het fluitsignaal ging Obelix behoorlijk fel van start. De druk was goed, maar toch vielen er hier en daar gaten. Doordat er ook te weinig naar voren verdedigd werd, wist Tarantula al vrij snel een try te drukken. Na een peptalk, gingen koppies weer omhoog en stonden de oogjes weer opnieuw scherp. De druk werd stevig opgevoerd, mauling line-outs werden gepakt in het 22-metergbied van Tarantula en de scrums werden bijna allemaal gewonnen. Goed werk! Maar toch.... Iedere kans die Tarantula kreeg, wisten ze te verzilveren. En ze kwamen wederom tot scoren.

Inmiddels ging het snel. Na een flinke blessure van onze Niek, kwamen Amir en later ook Maarten nog op het bankje te zitten. Amir kon na een half uurtje gelukkig weer terug op het veld. Daan leek in eerste instantie ook in aanmerking te komen voor een hoofdletsel - door een knietje van ondergetekende: friendly fire dus - maar gezien de geringe inhoud van zijn blonde kokosnoot bleef hij netjes op de been.

Of het paniek was of niet, Obelix begon chaotischer te worden. Iets dat kenmerkend is voor Obelix II, vooral in de eerste helft van een nieuw rugbyseizoen. Communicatie verliep niet optimaal, herstel na scrums, opnieuw opstellen na het veldwerk etc; het liep niet lekker meer. Dit resulteerde uiteindelijk in een 0-39 achterstand. Er is zeker hard gewerkt, het zit er ook zeker in, maar het kwam er niet uit.

Na afloop bracht een goede BBQ de nodige troost. Zeker in combinatie met enkele stevige potten bier. Chapeau voor Marco en Bonnie omdat ze toch, ondanks blessureleed, aanwezig waren. Al met al was het een schitterende dag. Rugby, bier, en BBQ. Waar de aangekondigde dameshockeyteams zijn gebleven, is overigens nooit helemaal opgehelderd. Laten we ervan uitgaan dat Obelix II nog wat te kampen heeft met "nieuwigheidskwaaltjes". Want één ding is duidelijk: de wil is aanwezig, maar dat moet vroeg of laat omgezet worden in klinkende try's!

Agenda

Zondag 3 oktober 2010
NSRV Obelix I - Oysters 1
13.00 uur, kick-off @ Staddijk

Zondag 10 oktober 2010
LSRG 1 - NSRV Obelix I
14.30 uur, kick-off

MMRC 2- NSRV Obelix II
14.30 uur, kick-off

Ladybugs - Greate Trien/Feanster
12.30 uur, kick-off @ Bemmel